ISKORISTI BRZU I BESPLATNU DOSTAVU ZA HRVATSKU ZA NARUDŽBE IZNAD 50€

 

Izazovi su sastavni dio života. Neki kažu da su nam izazovi dani da bi osvijestili svoju snagu, neki su mišljenja da se loše stvari događaju samo njima.
Kako god , teške situacije i izazovi događaju nam se svima, a razlika je u načinu kako ćemo se nositi s njima i kako ćemo nastaviti živjeti.
Život je 50-50, život je up&down, život je rolerkoster. Svatko od nas ima uspone i padove u životu koji nas čine jačim i tjeraju dalje.
U nastavku možete pronaći sedam razloga kako vam pisanje dnevnika može u tome pomoći.

1. Lakše shvaćamo i prihvaćamo izazovne situacije

Ne ide vam u životu kako ste zamislili? Uložili ste puno truda i vremena u nešto, a ne donosi vam očekivane rezultate? Vjerujte mi, niste sami. U tim trenutcima može vam pomoći pisanje dnevnika. Kada određenu situaciju ispišemo I sagledamo na papiru, ona dobiva potpuno novu dimenziju. Pisanje nam pomaže da se krenemo fokusirati na rješenje, ne na problem.

2. Fokusiramo se na rješenje, a ne na problem

Najveći problem događa se u našoj glavi. Kada se fokusiramo na problem, često ne vidimo ništa drugo I on postaje još veći. Pisanje dnevnika može nam pomoći promijeniti svoje misli u vezi situacije I tako se krećemo svjesno fokusirati na rješavanje problema.

3. Podsjećamo sami sebe na sve izazove koje smo prošli i koje smo do sad uspješno savladali

Listajući ispisane stranice dnevnika, ili zapisivanjem retrospektive nekih prošlih situacija I izazova iz kojih smo izašli kao pobjednici I koje smo uspješno savladali, uvidi su koji nam daju motivaciju I vjetar u leđa za dalje. Time jačamo I osjećaj samopoštovanja I vjere u sebe, vjere da mi to možemo.

4. Fokusiramo se na male stvari u danu koje naš život čine ljepšim

Kad ste zadnji puta zapisali što vas je netko razveselio lijepom gestom ili vam možda neočekivano poklonio cvijeće? Donio kavu, poklonio kompliment I osmjeh? Sitnice čine našu svakodnevicu ljepšom. Često zaboravimo na te sitnice, a kad ih zapišemo na papir, one nam se ne čine više tako malima I poklanjajući im pažnju, one čine naš život ljepšim.

5. Sagledavamo stvari iz druge perspektive i počinjemo uviđati prilike za sebe

Zapišite na jednu stranu dnevnika negativne misli, rečenice koje govorite sami sebi i kojima se sabotirate. Na drugu stranu dnevnika napišite te rečenice tako da ih pretvorite u pozitivne…npr. Nemam vremena – Nije mi prioritet; Što ako ne uspijem? – Što ako uspijem? I sl.,promjenom perspektive I zapisivanjem naših misli mijenjamo našu percepciju I usvajamo pozitivan pogled na svijet oko nas, naš život I mogućnosti.

6. Osvještavamo svoje snage kojima možemo premašiti izazove

Jeste se ikad našli pred zadatkom da napišete listu pozitivnih i negativnih stvari o sebi? Događa li vam se da kad vas netko upita za vaše mane, spremni ste ih u kratkom roku napisati, a za vrline trebate puno više vremena? Zapisujući svoje vrline, sve ono što znamo, što smo naučili, što trenutno učimo, vještine koje posjedujemo, postajemo ih I svjesniji, što nam otvara novu perspektivu i pregršt novih mogućnosti

7. Cijenimo ono što imamo i na čemu možemo biti zahvalni

Vjerujem da svatko od nas ima dane kad nam se ništa neda, nismo motivirani I najradije bismo otputovali na pusti otok, bez mobitela, laptopa…

Tada je lijepo imati svoj diary, i zapisati sve ono na čemu možemo biti zahvalni, od onih najmanjih stvari – tople šalice kave, na knjizi koju čitamo, na kućnom ljubimcu, na predivnom jutarnjem suncu… Ako još niste krenuli pisati listu zahvalnosti, uzmite olovku i počnite. Zahvalnost je jedna od metoda koja će vam oduzeti samo nekoliko minuta u danu, ali nakon čega ćete se sigurno osjećati bolje.

Za kraj vas želim inspirirati citatom nepoznatog autora “Obstacles are not on the way, they are the way” I citatom Winnie the Pooh-a “Life is a journey not a problem to be solved”.

Ostanite mi dobro!
Dreaming

 

en_GB