KOSTENLOSE LIEFERUNG FÜR BESTELLUNGEN ÜBER 50€ IN GANZ KROATIEN

 

Izazovi su sastavni dio života. Neki kažu da su nam izazovi dani da bi osvijestili svoju snagu, neki su mišljenja da se loše stvari događaju samo njima.
Kako god , teške situacije i izazovi događaju nam se svima, a razlika je u načinu kako ćemo se nositi s njima i kako ćemo nastaviti živjeti.
Život je 50-50, život je up&down, život je rolerkoster. Svatko od nas ima uspone i padove u životu koji nas čine jačim i tjeraju dalje.
U nastavku možete pronaći sedam razloga kako vam pisanje dnevnika može u tome pomoći.

1. Lakše shvaćamo i prihvaćamo izazovne situacije

Ne ide vam u životu kako ste zamislili? Uložili ste puno truda i vremena u nešto, a ne donosi vam očekivane rezultate? Vjerujte mi, niste sami. U tim trenutcima može vam pomoći pisanje dnevnika. Kada određenu situaciju ispišemo I sagledamo na papiru, ona dobiva potpuno novu dimenziju. Pisanje nam pomaže da se krenemo fokusirati na rješenje, ne na problem.

2. Fokusiramo se na rješenje, a ne na problem

Najveći problem događa se u našoj glavi. Kada se fokusiramo na problem, često ne vidimo ništa drugo I on postaje još veći. Pisanje dnevnika može nam pomoći promijeniti svoje misli u vezi situacije I tako se krećemo svjesno fokusirati na rješavanje problema.

3. Podsjećamo sami sebe na sve izazove koje smo prošli i koje smo do sad uspješno savladali

Listajući ispisane stranice dnevnika, ili zapisivanjem retrospektive nekih prošlih situacija I izazova iz kojih smo izašli kao pobjednici I koje smo uspješno savladali, uvidi su koji nam daju motivaciju I vjetar u leđa za dalje. Time jačamo I osjećaj samopoštovanja I vjere u sebe, vjere da mi to možemo.

4. Fokusiramo se na male stvari u danu koje naš život čine ljepšim

Kad ste zadnji puta zapisali što vas je netko razveselio lijepom gestom ili vam možda neočekivano poklonio cvijeće? Donio kavu, poklonio kompliment I osmjeh? Sitnice čine našu svakodnevicu ljepšom. Često zaboravimo na te sitnice, a kad ih zapišemo na papir, one nam se ne čine više tako malima I poklanjajući im pažnju, one čine naš život ljepšim.

5. Sagledavamo stvari iz druge perspektive i počinjemo uviđati prilike za sebe

Zapišite na jednu stranu dnevnika negativne misli, rečenice koje govorite sami sebi i kojima se sabotirate. Na drugu stranu dnevnika napišite te rečenice tako da ih pretvorite u pozitivne…npr. Nemam vremena – Nije mi prioritet; Što ako ne uspijem? – Što ako uspijem? I sl.,promjenom perspektive I zapisivanjem naših misli mijenjamo našu percepciju I usvajamo pozitivan pogled na svijet oko nas, naš život I mogućnosti.

6. Osvještavamo svoje snage kojima možemo premašiti izazove

Jeste se ikad našli pred zadatkom da napišete listu pozitivnih i negativnih stvari o sebi? Događa li vam se da kad vas netko upita za vaše mane, spremni ste ih u kratkom roku napisati, a za vrline trebate puno više vremena? Zapisujući svoje vrline, sve ono što znamo, što smo naučili, što trenutno učimo, vještine koje posjedujemo, postajemo ih I svjesniji, što nam otvara novu perspektivu i pregršt novih mogućnosti

7. Cijenimo ono što imamo i na čemu možemo biti zahvalni

Vjerujem da svatko od nas ima dane kad nam se ništa neda, nismo motivirani I najradije bismo otputovali na pusti otok, bez mobitela, laptopa…

Tada je lijepo imati svoj Tagebuch, i zapisati sve ono na čemu možemo biti zahvalni, od onih najmanjih stvari – tople šalice kave, na knjizi koju čitamo, na kućnom ljubimcu, na predivnom jutarnjem suncu… Ako još niste krenuli pisati listu zahvalnosti, uzmite olovku i počnite. Zahvalnost je jedna od metoda koja će vam oduzeti samo nekoliko minuta u danu, ali nakon čega ćete se sigurno osjećati bolje.

Za kraj vas želim inspirirati citatom nepoznatog autora “Obstacles are not on the way, they are the way” I citatom Winnie the Pooh-a “Life is a journey not a problem to be solved”.

Ostanite mi dobro!
Träumend

 

de_DE